Starterskompas

Dinsdagavond 6 maart mocht ik, als vreemde eend in de bijt, aanwezig zijn bij de avond voor startende ondernemers, die georganiseerd werd door Rabobank Westland. De hoofdspreker van de avond was freelance professor, spreker, auteur (oftewel MultiKracht) Alex Klein.

Zijn verhaal gaat over vier windrichtingen voor het starten van een onderneming: Werk, Geld, Zelf en Pret. We werden verblijd met anekdotes over deze vier windrichtingen, van ondersteboven hangende displays bij winkels tot vieze koffiekopjes tussen dure lederen schoenen in de etalage. Ook was hij scherp bij het aanhoren van de voorzichtig uitgesproken pitches die de startende ondernemers ten gehore mochten brengen.

Als geen ander weet ik hoe moeilijk het is om daar te staan als startende ondernemer en je moet je even voor een groot publiek voorstellen. Je weet eigenlijk helemaal niet waar je zelf aan begint of mee bezig bent, laat staan dat je je dan al moet verplaatsen in de taal die de ander spreekt om jezelf verstaanbaar te maken. Regelmatig werden er vaktermen geuit, waar Alex natuurlijk dieper op inging omdat hij niet begreep wat er bedoeld werd. Zelfs na ruim 7 jaar ondernemer zijn en er zelf trainingen over geven, blijf ik hopen dat het stokje aan mij voorbij gaat.

De nadruk van de avond lag op kiezen voor kwaliteit bieden in plaats van kostenbesparing. En op goed voor jezelf zorgen, af en toe wat vrij-tijd nemen (zoals Alex dit noemde). Die vrij-tijd past wel mooi in mijn eigen gedachtegoed van ‘Marketing = Zakelijke Voortplanting’. Starterskompas wordt een boek om toe te voegen aan de literatuurlijst in mijn cursusmateriaal. Toen ik daar toestemming van Alex voor vroeg, kreeg ik het boek van hem kado. Bedankt daarvoor Alex!

En Rabobank Westland: bedankt voor het organiseren van deze avond en het feit dat ik me als niet-starter toch kon aanmelden! Nu nog even terugdenken aan vorig jaar toen ik het gelukkige gezicht van de starterscampagne van Rabobank Westland mocht zijn… (zie de foto boven dit bericht)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: